På den här sidan finns anvisningar för informations- och cybersäkra valkampanjer för kandidater och partier.
Förberedelserna inför val kräver långsiktigt samarbete mellan flera olika aktörer. Tack vare samarbetet mellan ministerier, ämbetsverk, kommuner och enskilda röstningsställen är det finländska valsystemet stabilt och säkert.
Det är mycket svårt att påverka ett valsätt som genomförs med röstsedlar genom att angripa informationssystemen. Pålitligheten hos manuell rösträkning kan heller inte påverkas genom cyberangrepp. Det lönar sig dock att fästa uppmärksamhet vid partiets och kandidaternas egen informationssäkerhet även inför val. På den här sidan hittar du tips om bland annat hur du skyddar dina användarkonton, känner igen informationspåverkan och skyddar dig mot dataintrång. Med dessa metoder sköter du din informationssäkerhet i vardagen varje dag.
Anvisningar om informationssäkerhet och cybersäkerhet
Så här skyddar du dig mot dataintrång
Med dataintrång avses olovligt intrång i ett informationssystem, en tjänst eller en enhet, till exempel olovlig användning av ett e-postkonto med hjälp av användaruppgifter som man har kommit åt. Dataintrång är en straffbar gärning enligt strafflagen, och även försök till dataintrång är straffbart. Redan olovligt intrång i ett system uppfyller kriterierna för ett brott, det krävs inte att man utnyttjar föremålet för dataintrånget eller de uppgifter som använts där.
Multifaktorsautentisering skyddar dina användarkonton
Med multifaktorautentisering menas att din identitet verifieras med hjälp av två eller flera identifieringsmetoder när du loggar in till exempel i dina konton på sociala medier. Nästan alla försök att kapa konton kan hindras genom att man använder multifaktorautentisering. Även om en brottsling får reda på ditt användarnamn och ditt lösenord, går det inte att logga in i tjänsten utan extra verifiering. Tjänster som innehåller person- eller betalningsuppgifter bör alltid skyddas med multifaktorautentisering.
Tips för informationssäker användning av telefonen
Telefoner har blivit en nästan oumbärlig del av vårt dagliga arbete och liv. De innehåller stora mängder känslig information, som om den missbrukas kan få allvarliga konsekvenser för vår integritet och säkerhet. Telefoner är också ett attraktivt mål för brottslingar, som kan försöka utnyttja telefonernas många olika funktioner. Cybersäkerhetscentret tar varje vecka emot anmälningar om fall där brottslingar på ett eller annat sätt använder sig av telefoner för att genomföra sina planer. Sådana fall är till exempel olika bedrägeri- och nätfiskemeddelanden.
Ta hand om lösenorden – Vem använder ditt konto?
Vem använder ditt konto? Det är ingen slump att man använder starkare verifiering när man loggar in på en nätbank än när man loggar in till exempel på ett diskussionsforum. Viktig information och digital egendom ska skyddas så omsorgsfullt som möjligt för att de inte ska hamna i fel händer. I denna anvisning berättar vi om säker verifieringspraxis och ger tips om hur man kan hantera lösenorden.
Informationssäkerheten i hemnätet och routern
Det är ytterst viktigt att säkerställa informationssäkerheten i hemnätet och routern om man arbetar hemma. Ett modem eller en router är en port till vårt hemnät. Därför är det särskilt viktigt att skydda dem. Apparaterna kan antingen vara separata eller så kan en apparat fungera både som ett modem och som en router. I denna anvisning går vi igenom grunderna för routrars informationssäkerhet för att du ska kunna skydda ditt hemnät och dina personliga uppgifter.
Andra anvisningar för säkerheten under val och valkampanjer
Tips om hur man känner igen informationspåverkan
Under en dag möter vi ett oräkneligt antal olika budskap. Otaliga aktörer tävlar om vår uppmärksamhet på olika sätt. Hur kan jag bedöma tillförlitligheten hos ett meddelande som jag ser? Vad bör jag fästa uppmärksamhet vid exempelvis när jag läser inlägg i sociala medier och funderar på att dela dem? Vad avses med informationspåverkan?
Läs nyheter om ämnet på Cybersäkerhetscentrets webbplats
Valet tryggas genom myndighetssamarbete
År 2024 är ett verkligt valår såväl i Finland som i världen. Förberedelserna inför presidentvalet och Europaparlamentsvalet är ett långsiktigt beredskapsarbete för flera olika aktörer, från ministerier och ämbetsverk till kommuner och enskilda röstningsställen. Även om det spända internationella läget kan väcka oro hos medborgarna är det finländska valsystemet stabilt och säkert.
Vad handlar deepfake om? Hur kan man känna igen en deepfake?
Du har under den senaste tiden förmodligen stött på ordet ”deepfake”. Förenklat är det möjligt att med hjälp av artificiell intelligens skapa till exempel virtuella kopior av riktiga människor genom att kombinera ljud, video, text eller bild. Deepfakes, det vill säga djupförfalskningar, är olika former av denna teknologi, där man genom att kombinera olika tekniker kan få till exempel en verklig person som syns i en video att säga och göra saker som hen i verkligheten aldrig har sagt eller gjort.
När varje dag är första april – Vad handlar deepfake om? (på finska)
Nyttiga länkar
ANMÄL EN INFORMATIONSSÄKERHETSINCIDENT TILL OSS
Privatpersoner, företag och organisationer kan anmäla informationssäkerhetsincidenter som de utsatts för, till exempel nätfiske eller överbelastningsangrepp samt försök till sådana incidenter, till Cybersäkerhetscentret vid Transport- och kommunikationsverket Traficom.
På basis av anmälningarna utreder Cybersäkerhetscentret informationssäkerhetsincidenter i webbtjänster, kommunikationstjänster och mervärdestjänster, samlar in information om dem och informerar i informationssäkerhetsfrågor. Utöver allmän kunskap om informationssäkerhet kan vi även hjälpa med den tekniska utredningen av allvarliga informationssäkerhetsincidenter.