Nyt on oikea hetki ottaa vastuuta ohjelmistoturvallisuudesta, sillä ohjelmistojen haavoittuvuudet ovat kyberrikollisten suosikkikohde.

Ohjelmistot ovat läsnä monissa arjen toiminnoissa, kuten maksupalveluissa, sähkönsiirrossa, liikennejärjestelmissä ja kodin elektroniikassa. Yhteiskunnan jatkuvasti lisääntyvä riippuvuus ohjelmistoista on saanut EU:n kehittämään sääntelyä, joka asettaa yrityksille selkeät vaatimukset ohjelmistojen riskienhallinnan suhteen. Esimerkiksi vuonna 2027 voimaan tuleva CRA (Cyber Resilience Act) velvoittaa tunnistamaan ja hallitsemaan ohjelmistojen tietoturvariskejä koko niiden elinkaaren ajan.

Ohjelmistojen riskienhallinta on jatkuva prosessi, jossa ohjelmiston kehitykseen, käyttöönottoon tai käyttöön liittyvät riskit tunnistetaan, arvioidaan ja hallitaan. Tavoitteena on vähentää ohjelmiston toimintaan liittyviä epävarmuuksia ja varmistaa, että ohjelmisto täyttää sekä tekniset että liiketoiminnalliset vaatimukset turvallisesti ja luotettavasti. Ota ohjelmistojen riskienhallinta osaksi turvallisuusstrategiaasi ja suojaa liiketoimintaasi epävarmuuksilta. 

Ohjelmistojen riskienhallinta – Miksi se on tärkeää ja mitä hyötyä siitä on?

Ohjelmistojen riskienhallinta ei ole pelkkä sääntelyvelvoite. Se on keskeinen keino varmistaa ohjelmistojen luotettavuus ja siten ylläpitää asiakkaiden luottamusta. Ilman tehokasta riskienhallintaa ohjelmistovirheet voivat johtaa liiketoiminnan keskeytymisiin ja taloudellisiin menetyksiin. Ohjelmistovirheet johtuvat tyypillisesti jostain huomiotta jääneestä seikasta. Esimerkiksi ohjelmistoon jäänyt päivittämätön komponentti voi aiheuttaa tietoturva-aukkoja, joita hyökkääjät voivat hyödyntää. Huolellisesti toteutettu riskienhallinta varmistaa, että ohjelmisto toimii odotetusti ja täyttää turvallisuusvaatimukset.

Riskienhallinta on erinomainen työkalu päätöksenteon tueksi. Hallitsemattomat riskit ovat epämääräisiä ja vaikeasti hahmotettavia, mutta riskienhallinnan avulla voit muuttaa riskit ennakoiviksi toimenpiteiksi ja laskea niille kustannukset. Esimerkiksi ohjelmistohankinnassa riskien arviointi voi paljastaa, että ohjelmistossa ei ole riittäviä tietoturvaominaisuuksia, mikä voi johtaa lisäkustannuksiin, kuten turvapäivitysten hankintaan tai tietomurtojen ehkäisyyn tarvittaviin lisätoimiin. Ennakoi ongelmat ja kohdenna resurssit oikein riskienhallinnan avulla. 

Riskienhallinta ohjelmistokehityksessä ja -hankinnassa

Ohjelmistokehitysprojektin johtajan kohtaamat moninaiset haasteet, kuten nopeasti muuttuva ala, tiukat aikataulut ja kustannustehokkuus lisäävät riskejä, minkä vuoksi kokemuskaan ei aina riitä kaikkien asioiden huomioon ottamiseen. Riskienhallinta auttaa tunnistamaan nämä haasteet jo projektin alkuvaiheessa, jolloin niihin voidaan varautua. Ota riskienhallinta osaksi ohjelmistokehitysprojektin koko elinkaarta ja varmista ohjelmistoturvallisuuden lisäksi myös projektin sujuva eteneminen. 

Ohjelmiston hankinnassa riskienhallinta on yhtä tärkeää kuin ohjelmiston kehittämisessä. Riskienhallinta auttaa tunnistamaan ja arvioimaan riskit, jotka liittyvät ohjelmiston toiminnallisuuteen, toimitusketjuihin ja ohjelmistoriippuvuuksiin. Esimerkiksi, jos ohjelmiston toimittaja käyttää kolmannen osapuolen komponentteja, riskienhallinta auttaa varmistamaan niiden turvallisuuden ja yhteensopivuuden. Lisäksi riskienhallinta auttaa hallitsemaan mahdollisen palveluntarjoajan vaihdon haasteet sekä varmistaa, että toimittaja noudattaa parhaita tietoturvakäytäntöjä ja täyttää ohjelmiston turvallisuusvaatimukset.

Ohjelmiston elinkaaren riskienhallinta

Ohjelmiston elinkaari sisältää useita vaiheita, jotka voivat tuoda esiin merkittäviä haasteita. Varmista kehitysvaiheessa, että kaikki vaatimukset on selkeästi määritetty ja riskit tunnistettu. Tunnista toimittajavaihdoksen yhteydessä, että onko integraatioissa tai kolmannen osapuolen riippuvuuksissa haasteita. Arvioi ohjelmiston käytön aikana aiheuttavatko vanhentuneet teknologiat tai riippuvuudet ongelmia ylläpidossa tai päivityksissä. Varmista myös tietoturvahaavoittuvuuksien hallinta jatkuvalla valvonnalla ja säännöllisillä päivityksillä. Riskienhallinnan integrointi osaksi päivittäistä toimintaa auttaa ennakoimaan näitä ongelmia ja varmistaa ohjelmiston turvallisen ja sujuvan elinkaaren.

Johdon rooli riskienhallinnassa

Riskienhallinta ei saa olla vain kertaluonteinen projekti, vaan sen tulee olla jatkuvaa ja toistuvaa johdon ohjaamaa aikataulutettua tekemistä. Johdon tuki ja resurssien kohdentaminen riskienhallintaan ovat avainasemassa riskienhallinnan sisällyttämiseen osaksi päivittäisiä käytäntöjä. 

Riskienhallinnan hyöty ohjelmistoturvallisuudessa on kiistaton. Riskienhallinta tukee liiketoiminnan jatkuvuutta varmistamalla, että ohjelmisto pystyy vastaamaan muuttuvien vaatimusten ja uhkien asettamiin haasteisiin koko elinkaarensa ajan. Tämä tukee organisaatioiden kykyä toimia häiriöittä ja menestyksekkäästi. Ota riskienhallinta tavaksi osana organisaatiosi ohjelmistoturvallisuutta!

Riskienhallinnan rooli ohjelmistoturvallisuudessa

  • Ohjelmistojen riskienhallintaprosessissa tunnistetaan, arvioidaan ja hallitaan ohjelmiston kehitykseen, käyttöönottoon tai käyttöön liittyvät tietoturvariskit.  
  • Riskienhallinnan tavoitteena on suojata ohjelmisto, varmistaa sen luotettavuus ja täyttää tekniset sekä liiketoiminnalliset vaatimukset.  
  • Riskienhallinta ohjelmistokehitysprojektin alusta alkaen auttaa varautumaan projektin aikarajoihin ja kustannuksiin liittyviin haasteisiin, varmistan projektin sujuvan etenemisen.  
  • Riskienhallinta ohjelmiston hankinnan yhteydessä auttaa varautumaan toiminnallisuuteen, toimitusketjuihin ja kolmannen osapuolen komponenttien turvallisuuteen liittyviin riskeihin. 
  • Riskienhallinnan tulee olla jatkuvaa, johdon ohjaamaa ja aikataulutettua, jotta organisaatio pystyy vastaamaan muuttuviin vaatimuksiin ja uhkiin koko ohjelmiston elinkaaren ajan. 

Lue myös

Päivitetty