Digipalveluasetuksesta keinoja vaalihäirinnän ehkäisemiseksi verkkoalustoilla
EU:n digipalveluasetusta (Digital Services Act, DSA) on sovellettu 17.2.2024 lähtien. Asetus edellyttää, että erittäin suurilla verkkoalustoilla, kuten Facebookilla, Instagramilla, TikTokilla tai muilla vastaavilla alustoilla, on käytössään riskienvähentämistoimenpiteet alustoillaan ilmeneviä systeemisiä riskejä, kuten disinformaation levittämistä tai muuta ulkoista vaikuttamista, vastaan. Systeemiset riskit voivat kohdistua esimerkiksi vaaliprosesseihin tai alustoilla käytävään kansalaiskeskusteluun. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo digipalveluasetuksen noudattamista Suomessa.
Esimerkiksi vuoden 2024 lopulla uutisoitiin Romaniassa käytyihin vaaleihin kohdistuneen ulkoista vaikuttamista TikTok-verkkoalustalla. Kyseisen verkkoalustan epäillään laiminlyöneen digipalveluasetuksen mukaisia velvoitteitaan systeemisten riskien vähentämiseksi.
Käytännössä digipalveluasetus edellyttää verkkoalustoilta työkaluja, joiden avulla käyttäjät voivat arvioida muun muassa eri tietolähteiden luotettavuutta, sekä menettelytapoja, joilla palvelun manipulointi voidaan havaita ja haitallinen toiminta tarvittaessa keskeyttää nopeastikin. Toisaalta esimerkiksi vaalien yhteydessä alustojen tulisi ottaa käyttöön toimenpiteitä, jotka rajoittavat harhaanjohtavan sisällön näkyvyyttä ja vahvistamista algoritmisten suosittelujärjestelmien kautta.
Digipalveluasetus edellyttää lisäksi, että verkkoalustoilla on käytössään mekanismi, jolla kuka tahansa voi ilmoittaa verkkoalustalla havaitsemastaan laittomasta sisällöstä. Verkkoalustojen on käsiteltävä saamansa ilmoitukset ja tehtävä päätökset ilmoituksen kohteena olevasta epäillystä laittomasta sisällöstä tehokkaasti. Asetus pyrkii myös parantamaan käyttäjän oikeuksia tilanteissa, joissa tämän tilin toimintaa rajoitetaan verkkoalustalla.
Euroopan komissiolla on yksinomaiset valtuudet valvoa erittäin suurten verkkoalustojen riskienvähentämistoimenpiteiden täytäntöönpanoa. Suomen viranomaiset voivat tarvittaessa pyytää Euroopan komissiolta tukea yhteydenpitoon verkkoalustojen kanssa, esimerkiksi vaaleihin liittyvien riskien rajoittamiseksi verkkoalustoilla ja näiden toimintaa koskevien tutkintojen käynnistämiseksi.