Kuvittele tilanne, jossa organisaatiosi tärkeimmät tiedot ovat vaarassa. Yksi pieni haavoittuvuus ohjelmistossasi voi avata oven kyberrikollisille, jotka eivät epäröi käyttää tilaisuutta hyväkseen.

Ohjelmistoturvallisuus on välttämätöntä nykypäivän digitaalisessa maailmassa: tavoitteena on suojata organisaation tietoja, varmistaa liiketoiminnan jatkuvuus ja ylläpitää asiakkaiden luottamusta. Yhdenkin tietoturva-aukon hyväksikäyttö voi johtaa vakaviin mainehaittoihin, merkittäviin taloudellisiin tappioihin ja jopa toiminnan pysähtymiseen, kuten esimerkiksi Vastaamon tietomurto  osoitti – puhumattakaan tietoturvan uhreille koituvista seurauksista, jotka voivat olla traagisia. 

Teknologian ja sääntelyn jatkuva kehitys vaatii organisaatioilta joustavuutta ja valmiutta mukautua uusiin vaatimuksiin. Pilvipalvelut, tekoälyratkaisut ja yhä monimutkaisemmat ohjelmistoekosysteemit tuovat mukanaan paitsi ennennäkemättömiä mahdollisuuksia, myös uusia turvallisuushaasteita. Samaan aikaan sääntely (CRA; Cyber Resilience Act ja NIS2; Network and Information Security Directive), asettaa entistä tarkempia vaatimuksia riskienhallinnalle ja ohjelmistoturvallisuudelle. Lue alta käytännön vinkit ohjelmistoturvallisuuden ylläpitoon! 

Johdon sitoutuminen on ohjelmistoturvallisuuden perusta

Ohjelmistoturvallisuuden ylläpito alkaa johdon sitoutumisesta. Johdon pitää mahdollistaa turvallisuuden ylläpito resursoimalla aikaa, rahaa ja osaamista. Esimerkiksi haavoittuvuuksien skannausohjelmistot, dynaamisen testauksen työkalut ja ohjelmistokomponenttien hallintaan tarkoitetut ratkaisut ovat oikeita työkaluja, mutta niiden käyttöönotto ja ylläpito eivät toteudu ilman taloudellisia panostuksia. Samoin tarvitaan budjettia henkilöstön kouluttamiseen, jotta kaikilla organisaation tasoilla ymmärretään turvallisuuden merkitys, omaksutaan prosessit ja osataan käyttää työkaluja tehokkaasti. 

Hyödynnä vakiintuneita turvallisuuskäytäntöjä

Ohjelmistoturvallisuus hyötyy merkittävästi vakiintuneiden turvallisuuskäytäntöjen hyödyntämisestä. Kehykset, kuten ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27034 ja NIST Cybersecurity Framework, sekä käsitteet kuten Secure Software Development Lifecycle (SSDLC) ja DevSecOps, tarjoavat organisaatioille selkeitä ohjeita ja parhaita käytäntöjä ohjelmistoturvallisuuden parantamiseksi. Lisäksi eri tahot ja yhteisöt, kuten OWASP (Open Web Application Security Project), CIS (Center for Internet Security) ja MITRE, tuottavat vapaasti saatavilla olevia tietoturvaan liittyviä julkaisuja ja työkaluja.

  • Turvallisuuskäytännöt perustuvat laajaan asiantuntemukseen ja kokemukseen, tarjoten parhaat ohjeet ja menetelmät ohjelmistoturvallisuuden varmistamiseksi.
  • Turvallisuuskäytäntöjen avulla organisaatiot voivat järjestelmällisesti tunnistaa ja hallita turvallisuusriskejä, mikä pienentää tietomurtojen ja tietovuotojen riskiä sekä suojaa yrityksen mainetta ja asiakastietoja.
  • Lisäksi käytäntöjen ja standardien noudattaminen auttaa organisaatioita täyttämään lainsäädännön ja EU:n sääntelyn vaatimukset, mikä vähentää oikeudellisia ja taloudellisia riskejä.

Käytännön toimenpiteet ohjelmistoturvallisuuden varmistamiseksi

Ohjelmistoturvallisuuden ylläpidon perusta rakentuu suunnitelmalle, joka huomioi turvallisuuden koko ohjelmiston elinkaaren ajan. Ennakoiva riskienhallinta auttaa tunnistamaan ja ehkäisemään uhkia ennen niiden realisoitumista, samalla kun jatkuva seuranta ja parantaminen varmistavat, että turvallisuus pysyy ajan tasalla muuttuvissa olosuhteissa. Selkeä vastuunjako organisaatiossa takaa, että turvallisuudesta huolehtiminen on osa kaikkien toimijoiden työtä. 

Näiden periaatteiden avulla voidaan luoda vankka pohja yksityiskohtaisemmille toimenpiteille:

  • Uhkaseuranta: aktiivinen uhkien seuranta ja ajantasainen tieto mahdollistavat nopean reagoinnin, suojausten päivittämisen ja kyberuhkien edellä pysymisen. Seuraa uhkakentän muutoksia säännöllisillä uhkamallinnuksilla ja tietoturvayhteisöjen tiedotteilla.
  • Haavoittuvuuksien hallinta: seuraa haavoittuvuuksia järjestelmällisesti ja proaktiivisesti hyödyntäen automaattisia työkaluja. Suorita katselmointeja ja tietoturvatestauksia koodin, järjestelmien ja komponenttien osalta. Valvo ja päivitä ohjelmistoja ja kirjastoja säännöllisesti kriittisten haavoittuvuuksien nopeaksi paikkaamiseksi.
  • Riippuvuuksien hallinta: nopeutuvan teknologian ja laajojen ohjelmistoriippuvuuksien maailmassa riippuvuusriskien hallinta on erityisen tärkeää. Hyödynnä SBOMia (Software Bill of Materials)  ohjelmistokomponenttien tunnistamiseen ja hallintaan sekä seuraa aktiivisesti komponenttien tunnettuja haavoittuvuuksia parantaaksesi järjestelmän kokonaisturvallisuutta.
  • Koodin laadun ja tietoturvan valvonta: estä kriittisten haavoittuvuuksien pääsy tuotantoon hyödyntämällä staattista ja dynaamista koodianalyysiä. Käytä automatisoituja työkaluja ja suorita säännöllisiä katselmointeja osana kehitysprosessia tunnistaaksesi virheet ja haavoittuvuudet ajoissa.
  • Säännöllinen tietoturvatestaus: varmista ohjelmiston turvallisuus ja toimivuus eri olosuhteissa suorittamalla kattavia tietoturvatestejä, kuten penetraatiotestejä. Tee testauksesta osa kehitysprosessia ja toista se aina merkittävien muutosten jälkeen tunnistaaksesi heikkoudet ja haavoittuvuudet.
  • Koulutus: turvallisuushaasteet ovat yhä monimutkaisempia, ja niiden ratkaiseminen vaatii syvällistä osaamista kyberturvallisuuden, ohjelmistokehityksen ja riskienhallinnan alueilla.
  • Tietoisuuden lisääminen: ohjelmistoturvallisuus ei ole vain kehittäjien vastuulla – kaikki tiimin jäsenet hyötyvät perusymmärryksestä tietoturvauhkien tunnistamisesta ja turvallisista kehityskäytännöistä.
  • Dokumentointi: hyvä ja ajantasainen dokumentaatio mahdollistaa järjestelmän ymmärtämisen ja reagoinnin nopeasti sääntelyn tai teknologian muutoksiin. Se helpottaa ohjelmiston ylläpitoa selittäen, miksi koodi toimii kuten toimii ja miten se liittyy järjestelmän muihin osiin.

Turvallisuuden varmistaminen edellyttää ennakoivia toimia, jatkuvaa ylläpitoa ja oikeaa osaamista yhä enenevässä määrin. Huolehdi, että organisaationne ei jää jälkeen ohjelmistoturvallisuudessa – tulevaisuuden riskeihin on varauduttava tänään. 

Ohjelmistoturvallisuuden ylläpito

Ohjelmistoturvallisuuden ylläpito perustuu ennakoivaan riskienhallintaan, jatkuvaan seurantaan ja parantamiseen, sekä selkeään vastuunjakoon organisaatiossa.  

Ohjelmistoturvallisuuden ylläpito alkaa johdon sitoutumisesta ja vaatii riittäviä resursseja, kuten aikaa, taloudellista panostusta ja osaamista, sekä henkilöstön kouluttamista. 

Monimutkaiset ohjelmistoekosysteemit vaativat organisaatioilta joustavuutta ja valmiutta sopeutumaan teknologian ja sääntelyn jatkuvaan kehitykseen.  

Ohjelmistoturvallisuus hyötyy merkittävästi vakiintuneiden turvallisuuskäytäntöjen hyödyntämisestä, mitkä tarjoavat organisaatioille selkeitä ohjeita ja parhaita käytäntöjä ohjelmistoturvallisuuden parantamiseksi.  

Varmista aktiivinen uhkien seuranta, tehokas haavoittuvuuksien ja riippuvuuksien hallinta, koodin laadun valvonta, säännöllinen tietoturvatestaus ja ajantasainen dokumentaatio, niin luot vankan pohjan ohjelmistoturvallisuudelle.   

Lue lisää

Päivitetty