Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Tietoturva Nyt!

Tällä viikolla kerromme mm. juuri julkaistusta EU:n kyberkestävyyssäädöksestä sekä varautumisesta erilaisiin häiriötilanteisiin.

TLP:CLEAR

EU:n kyberkestävyyssäädös on julkaistu

Kyberkestävyyssäädös (EU) 2024/2847 (Cyber Resilience Act, CRA) asettaa EU:ssa kyberturvallisuuden vähimmäisvaatimukset internetiin kytkettäville tuotteille ja ohjelmistoille. CRA parantaa yhteiskunnan turvallisuutta vaatimalla valmistajilta haavoittuvuuksien ilmoittamista ja asettamalla tuotteille olennaiset kyberturvallisuusvaatimukset. Valmistajan olisi ilmoitettava tuotteelle tukijakso, jonka aikana korjataan tuotteessa ilmenneet haavoittuvuudet.

Asetuksen mukaisten turvallisuusvaatimusten täyttyminen on jatkossa markkinoille pääsyn edellytys EU:ssa. Tuotteeseen kiinnitetty CE-merkintä kertoisi näiden vaatimusten toteutumisesta. Asetus kattaa esimerkiksi IoT-laitteet, turvakamerat, televisiot ja ohjelmistot kuten pelit, tekstinkäsittelyohjelmat, käyttöjärjestelmät ja salasananhallintatyökalut. CRA ei koske pilvipalveluja, lääkinnällisiä laitteita tai jo säädeltyjä ajoneuvoja ja lentokoneita.

Velvoitteet voimaan vaiheittain

Ilmoitettuja laitoksia koskevia velvoitteita sovelletaan 11.6.2026. Tämän jälkeen ilmoitetut laitokset voivat hakeutua CRA:n mukaiseksi ilmoitetuksi laitokseksi.

Haavoittuvuuksista ilmoittamista koskevia velvoitteita sovelletaan 11.9.2026. Raportointivelvoite koskee kaikkia EU:n markkinoilla olevia soveltamisalaan lukeutuvia tuotteita, ei ainoastaan ensimmäistä kertaa markkinoille tuotavia tuotteita.

Tuotteen tietoturvaominaisuuksia koskevia vaatimuksia sovelletaan 11.12.2027. EU:n markkinoille saatetut tuotteet on suunniteltava, kehitettävä ja tuotettava kyberkestävyyssäädöksessä olevien olennaisten kyberturvallisuusvaatimusten mukaisesti.

Kaavio kyberkestävyysasetuksen toimitusketjusta. Mukana valmistajan komponentit (esim. näytöt, kamerat), muiden valmistajien komponentit (esim. muistiyksiköt, prosessorit) sekä sovellukset ja lisäosat (esim. tekstinkäsittelyohjelmat, SIM-kortit). Alhaalla olennaiset vaatimukset, haavoittuvuuksien korjaaminen ja CE-merkintä. Nuoli osoittaa kohti EU-markkinoita. Lähde: Euroopan komissio.
EU:n kyberkestävyyssäädös asettaa kyberturvallisuuden vähimmäisvaatimukset internetiin kytkettäville tuotteille ja ohjelmistoille.

Varautumisen merkitys tuli näkyväksi kuluneella viikolla 

Kulunut viikko on osoittautunut varautumisen tärkeyden, kun Suomea kohtasin kaksi hyvin erilaista digitalisoituneen yhteiskunnan poikkeamaa. Maanantaina uutisoitiin C-Lion1-merikaapelin katkeamisesta ja keskiviikkona Suomeen saapui etelästä voimakas myrsky. Kaikkiaan suomalaisen yhteiskunnan kriisinkestävyys on hyvällä tasolla. Tästä huolimatta häiriöillä voi olla verrattaen lyhytkestoisia paikallisia vaikutuksia. Jari-myrskyn aikana Suomessa on ollut kymmeniä tuhansia sähköttömiä kotitalouksia, ja sähkökatkot voivat pitkäkestoisina aiheuttaa ongelmia esimerkiksi mobiiliyhteyksiin.

Yhteiskunnan varautumisen ohella myös jokaisen meistä olisi hyvä varautua yllättäviin tilanteisiin. Miten itse kykenet toimimaan pitkittyneessä häiriötilanteessa, jossa esimerkiksi alueellisesti matkapuhelimissa ei ole kuuluvuutta? Tiedätkö, miten saat läheisiisi yhteyden häiriötilanteessa, tai mistä saat ajantasaista viranomaistietoa? Sisäministeriö julkaisi maanantaina Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaan, joka kokoaa monien toimijoiden varautumistietoa ja ohjeet yhteen paikkaan Suomi.fi-verkkopalveluun. Traficom on ollut mukana oppaan tuottamisessa.

Puolikuvassa kaksi naista puistossa. Sataa vettä. Toisella on sateenvarjo, toinen värjöttelee surkeana ilman.(Ulkoinen linkki)
Uusi Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas on julkaistu! Opas kokoaa eri toimijoiden varautumistietoa ja ohjeet yhteen paikkaan Suomi.fi-verkkopalveluun.

Varayhteydet varmistavat toiminnan jatkuvuuden häiriötilanteessa

Traficom järjesti tiistaina 19.11. yhdessä muiden viranomaisten ja Cinian kanssa tiedotustilaisuuden Suomen ja Saksan yhdistävän kaapelivaurion selvityksen tilanteesta. Tilaisuudessa viranomaiset kertoivat, ettei kaapelin katkeamisella ole ollut näkyviä vaikutuksia Suomen tietotoliikenneyhteyksiin maailmalle, eikä yhteiskunnan huoltovarmuus ole vaarantunut. Suomen yhteydet maailmalle eivät ole yhden kaapelin varassa. Lisäksi kaapelin katkeamisen kaltaisiin häiriötilanteisiin on varauduttu ja niitä on harjoiteltu. Kun yhteys katkeaa, liikenne siirtyy varayhteydelle ja toimii normaalisti.

Viranomaiset muistuttivat, että Suomen sisällä ja Suomesta maailmalle on useita yhteyksiä tietoliikenteen toiminnan varmistamiseksi. Tietoliikennettä kotimaisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä voidaan uudelleen reitittää esimerkiksi laitteistojen tai yhteyksien vikaantuessa ja huoltotöiden yhteydessä. Tätä kaikkea tehdään operaattorien välisenä yhteistyönä rutiininomaisesti. Varautumisessa on keskeisintä, että tärkeimmät järjestelmät ovat kahdennettuja ja reittivarmistettuja.

Tiedotustilaisuudessa viranomaiset toivat esiin, että kaapeleita katkeaa aika-ajoin, sillä esimerkiksi merikaapelit ovat alttiina sään ja merenkulun aiheuttamille vahingoille. Oleellista on se, että ongelmat havaitaan ja korjaaviin toimenpiteisiin ryhdytään. Näin on toimittu myös tällä viikolla. Katkennutta merikaapelia selvitetään laajassa viranomaisten ja Cinian yhteistyössä. Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan merikaapelin katkeamisesta.

Huoltovarmuuskeskuksen operatiivisen osaston yksikköjohtaja Jarna Hartikainen puhuu C-Lion1-merikaapelia koskevassa tiedotustilaisuudessa 19.11.2024. Pöydällä on useiden uutismedioiden mikrofoneja, taustalla Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen rollup-taustakangas.
Huoltovarmuuskeskuksen operatiivisen osaston yksikönjohtaja Jarna Hartikainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että suomalaisen yhteiskunnan kriisinkestävyys on hyvällä tasolla.

Ajankohtaiset huijaukset

Tässä koosteessa kerromme kuluneen viikon aikana Kyberturvallisuuskeskukselle ilmoitetuista ajankohtaisista huijauksista.

Toimi näin, jos tulit huijatuksi

Tutustu keinoihin tunnistaa ja suojautua nettihuijauksilta

Tutustu Viikkokatsaukseen

Tämä on Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsaus (raportointijakso 15.11.-21.11.2024). Viikkokatsauksessa jaamme tietoa ajankohtaisista kyberilmiöistä. Viikkokatsaus on tarkoitettu laajalle yleisölle kyberturvallisuuden ammattilaisista tavallisiin kansalaisiin.