Romanssipetokset ovat osa ammattimaista rikollisuutta
Romanssipetokset ovat häikäilemätön rikollisuuden muoto, jonka uhriksi voi joutua kuka tahansa. Näissä rikoksissa uhria lähestytään yleensä jollain sosiaalisen median alustalla. Huijarit esiintyvät keksittynä henkilönä, joka vaikuttaa yleensä kaikin puolin uhrille mieluisalta henkilöltä. Rikolliset voivat käyttää paljon aikaa luodakseen luottamussuhdetta uhrin ja keksityn persoonan välille, esimerkiksi yhteisten mielenkiinnon kohteiden ja ylitsevuotavan kehumisen avulla. Lopulta uhrilta pyritään saamaan rahaa, väittämällä niiden kuluvan esimerkiksi lentolippuihin tapaamista varten. Suomessa vuoden 2022 aikana romanssihuijauksissa ja dokumenttipetoksissa menetetty rahasumma oli 9 miljoonaa euroa.
Petosta varten keksittyä persoonaa saattaa esittää vuorollaan useampikin tekijä, mutta uhrille kaikki keskustelut vaikuttavat tapahtuvan saman henkilön kanssa. Näitä keskusteluja toteuttavat usein itsekin tekoihin pakotettuina olevat henkilöt, kuten ihmiskaupan uhrit tai "asiakaspalvelutyöhön" huijatut heikossa asemassa olevat ihmiset. Yksittäisiä petoksia toteuttavia henkilöitä kontrolloivat ja petoskokonaisuuksia tehtailevat ammattimaiset ja järjestäytyneet rikollisjengit. Romanssipetosten uhreja saatetaan myös hyväksikäyttää rahanpesussa. Osana luottamussuhteen rakentamista uhrille saatetaan lähettää isokin summa rahaa ja pyytää sen edelleen lähetystä toiseen osoitteeseen.
Uusista nettituttavuuksista kannattaa aina kertoa jollekin läheiselle, jotta voitte yhdessä pohtia tilannetta. Rikolliset luovat persoonista mahdollisimman vastustamattomia, ja ihastuksen tunteenpuuskassa monet epäilyttävät merkit voivat jäädä huomaamatta.