Tietoturva Nyt!
Tällä viikolla kerromme mm. Nyt valppaana! -kampanjasta ja kokoamme tunnelmia Assembly-tapahtumasta. Mukana myös ajankohtaiset huijaukset.
Nyt valppaana! –kampanjassa annetaan ohjeita huijausten tunnistamiseen
Huijausten määrät kasvavat vuosittain. Kyse on ammattimaisesta kansainvälisestä rikollisuudesta, jossa pelkästään Suomen osalta puhutaan vähintään kymmenistä miljoonista kansalaisilta ja organisaatioilta varastetuista euroista. Rahan lisäksi rikolliset ovat ihmisten henkilökohtaisten, yksityisten ja arkaluonteisten tietojen perässä.
Maanantaina 19.8. käynnistyneessä Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen, poliisin ja Digi- ja väestötietoviraston yhteisessä kampanjassa annetaan vinkkejä huijausten tunnistamiseen ja omien tietojen suojaamiseen. Kerromme myös, miten toimia, jos jouduit huijatuksi.
Uhka-analyysi ja uhkamallinnus kyberturvallisuusriskien hallinnassa
Uhka-analyysi ja uhkamallinnus ovat keskeisiä työkaluja kyberturvallisuusriskien hallinnassa. Myös NIS2 -direktiivi velvoittaa monia toimijoita riskienhallintaan omissa organisaatioissaan. Uhka-analyysi auttaa tunnistamaan ja arvioimaan viestintäverkkojen ja tietojärjestelmien heikkouksia ja niiden hyödyntämisen todennäköisyyttä. Näiden työkalujen avulla organisaatiot voivat suunnitella tehokkaita hallintakeinoja, jotka parantavat turvallisuutta ja varmistavat toiminnan jatkuvuuden.
Kyberturvallisuus vahvasti esillä Assembly-tapahtumassa Helsingissä 1.-4.8.
Suomen suurin digitaalisen taiteen ja pelaamisen tapahtuma Assembly kokosi Helsingin messukeskukseen elokuun alussa yli 20 000 osallistujaa. Traficomin Kyberturvallisuuskeskus ja poliisi osallistuivat tapahtumaan ensimmäistä kertaa omalla yhteisosastollaan. Poliisin puolelta paikalla olivat Keskusrikospoliisin Cyber Crime Exit -hanke sekä pelipoliisit Poliisiammattikorkeakoulusta ja Pohjanmaan poliisilaitokselta.
Viranomaisten yhteisosaston teemana oli "Ruoho on vihreämpää aidan tällä puolella". Teemalla haluttiin muistuttaa nuoria tietoturvallisuudesta, kertoa eettisestä hakkeroinnista sekä laillisen ja laittoman toiminnan rajoista. Lisäksi haluttiin jakaa tietoa kyberturvallisuusalan koulutusmahdollisuuksista sekä kannustaa hakeutumaan tietoturva-alalle. Osastolla pääsi myös kokeilemaan EU:n Cyber Citizen -hankkeen tuottamaa tietoturvapeliä sekä testaamaan osaamistaan CTF-pelissä, jonka oli tuottanut tapahtumaan nuorten hakkeriyhteisö Testausserveri ry.
Tapahtuman Expo-alueella ollut yhteisosastolla vieraili neljän tapahtumapäivän aikana noin 2000 kävijää. Osasto sai EU-rahoitusta Kansalliselta koordinointikeskukselta (NCC-FI).
Ajankohtaiset huijaukset
Tässä koosteessa kerromme kuluneen viikon aikana Kyberturvallisuuskeskukselle ilmoitetuista ajankohtaisista huijauksista.
Toimi näin, jos tulit huijatuksi
- Ota viipymättä yhteys pankkiisi, jos olet tehnyt huijauksen perusteella maksun, rikollinen on päässyt verkkopankkiisi tai saanut maksukorttitietosi käsiinsä.
- Tee rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä sähköisen rikosilmoituksen verkossa. (Ulkoinen linkki)
- Voit ilmoittaa asiasta myös Kyberturvallisuuskeskukselle.
- Ohjeet tietovuodon uhrille (Ulkoinen linkki)
Tutustu keinoihin tunnistaa ja suojautua nettihuijauksilta
Haavoittuvuudet
CVE: CVE-2024-28000
CVSS: 9.8
Mikä: Kriittinen haavoittuvuus LiteSpeed Cache WordPress -lisäosassa (Ulkoinen linkki)
Tuote: LiteSpeed Cache WordPress -lisäosa
Korjaus: Päivitä tuote
Tutustu Viikkokatsaukseen
Tämä on Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsaus (raportointijakso 16.8.-22.8.2024). Viikkokatsauksessa jaamme tietoa ajankohtaisista kyberilmiöistä. Viikkokatsaus on tarkoitettu laajalle yleisölle kyberturvallisuuden ammattilaisista tavallisiin kansalaisiin.