Tietoturva Nyt!
Marraskuu osoitti varautumisen tärkeyden, kun Suomea kohtasi kaksi hyvin erilaista digitalisoituneen yhteiskunnan poikkeamaa. Vuoden harmaimmaksi luonnehdittua kuukautta ovat lisäksi sävyttäneet eri pankkien nimissä tehdyt huijaus- ja kalastelukampanjat. Kulunut kuukausi toi mukanaan myös merkittäviä askelia kyberturvallisuuden parantamiseksi EU:ssa.
Traficom järjesti tiistaina 19.11. yhdessä muiden viranomaisten ja C-Lion1-kaapelin omistajan Cinian kanssa tiedotustilaisuuden Suomen ja Saksan välisen merikaapelin katkeamisesta. Kaapelin katkeamisella ole ollut näkyviä vaikutuksia Suomen tietotoliikenneyhteyksiin maailmalle, eikä yhteiskunnan huoltovarmuus vaarantunut. Keskusrikospoliisi tutkii tapausta.
Marraskuussa voimakkaaksi kuvattu Jari-myrsky saapui Suomeen, mikä aiheutti yli kymmeneen tuhanteen suomalaiseen kotitalouteen sähkökatkoja.
Yleisesti suomalaisen yhteiskunnan kriisinkestävyys on hyvällä tasolla ja tietoliikenneyhteydet varsin vikasietoisia. Säätiloista tai muista syistä johtuvat häiriöt aiheuttavat pääasiassa vain lyhytkestoisia ja paikallisia vaikutuksia tietoliikenneyhteyksiin.
Palvelunestohyökkäysten osalta tilanne on rauhoittunut loppuvuodesta ja ilmoituksia hyökkäysten aiheuttamista häiriöistä vastaanotettiin marraskuussa aiempaa syksyä vähemmän.
Marraskuussa julkaistu EU:n kyberkestävyyssäädös (Cyber Resilience Act, CRA) määrittelee EU:ssa vähimmäisvaatimukset internetiin kytkettävien digitaalisten tuotteiden ja ohjelmistojen kyberturvallisuudelle. Säädöksen arvioidaan parantavan yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta, kun käytössä ja markkinoilla on aikaisempaa tietoturvallisempia laitteita.
Pitkän aikavälin kybersäässä käsittelemme IoT-laitteiden tietoturvan parantamista, johon kyberkestävyyssäädöskin osaltaan vastaa.