Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Meny

Informationssäkerhet Nu!

Denna vecka ger vi bland annat tips till barn och föräldrar om säkert spelande och om botnät.

TLP:CLEAR

Från hemgjorda leksaker till Roblox – var uppmärksam när ditt barn spelar

Spelandet och spel har blivit en populär fritidsaktivitet och ett sätt för barn och unga att hålla kontakt. Det är emellertid bra att vara medveten om de risker som är förknippade med spelandet. För att barnen ska spela säkert är det viktigt att de vet hur de ska handskas med personliga uppgifter, att spelkontona skyddas och att ett gott spelbeteende främjas.

Äiti ja lapsi seikkailevat pelimaailmassa käsi kädessä. Äiti potkii kauemmas häiritsevästi käyttäytyvää peikkoa ja suojaa pelisessiota vahvalla salasanakilvellään, jossa on avaimen kuva. Lapsi varjelee peliraha-aarrettaan arvokkaalla pelimiekallaan kalastelua yrittävältä huijarilta.
När vi intresserar oss för barnens fritidsintressen hålls de trevliga aktiviteterna trevliga även framöver.

Det första steget mot säkert spelande är att skydda uppgifterna som rör barnet och att lära sig om spelkontonas säkerhet. Med de vuxnas hjälp lär sig barnen viktiga färdigheter om sina egna uppgifter och hur de agerar på nätet. Det är bra att lära barnen att inte dela personliga uppgifter på spelplattformar (namn, adress eller information om den egna skolan), inte ens till vänner i den fysiska miljön. Föräldrarna och barnet bör tillsammans öva på hur man skapar starka lösenord och multifaktorautentisering för spelkontona.

Ett annat viktigt steg är att lära unga spelare att identifiera riskerna i anslutning till spel på nätet. I många spel kan man donera föremål som man köpt med spelvaluta eller med riktiga pengar till en annan spelare. I spelchatten kan man be en spelare om ett föremål som köpts med riktiga pengar eller erbjuda gratis fördelar till exempel genom att fördubbla värdet på ett föremål. Till och med det egna spelkontots användaridentifikation kan begäras för att kunna ge gratis föremål till ett konto. I dessa fall kan föremålet eller det egna kontot hamna i händerna på en bedragare – Egna föremål eller uppgifter om spelkontot ska inte delas med andra.

Det är viktigt att kontinuerligt samtala med barn och unga om spelbeteende och nätmobbning. Osakligt beteende förekommer även på spelplattformarna. Det är bra att betona för barnen att de kan berätta om osakliga eller skrämmande upplevelser för en vuxen. Andra spelare får inte heller störas med överbelastningsattacker eller genom att försöka komma åt deras användaruppgifter. Att lära sig säkra förfaringssätt vid spelande och att agera tryggt i spelmiljöerna lär barnet viktiga färdigheter för framtiden – att skydda sina egna uppgifter och spelkontonas säkerhet.

Generativ artificiell intelligens har använts som samtalspartner och för kommentarer när artikeln ”Från hemgjorda leksaker till Roblox” utarbetades. 

Silmälasipäinen henkilö tarkastelee reititintä. Suurennoskuva reitittimen takana olevasta tarrasta, jossa kerrotaan Asetukset-sivun osoite sekä pääkäyttäjän käyttäjätunnus ja salasana.
Genom att skydda routern säkerställer du att den inte är en del av ett botnät.

De europeiska cybersäkerhetscertifieringarna stärker den digitala säkerheten

För att förenhetliga cybersäkerhetscertifieringen utarbetar Europeiska unionen certifieringssystem för cybersäkerhet som omfattar hela unionen.

Syftet med certifieringssystemen för cybersäkerhet är att göra det möjligt att skaffa ett cybersäkerhetscertifikat i hela EU för en ICT-produkt, tjänst eller process och säkerställa att de cybersäkerhetskrav och bedömningsmetoder som fastställts i certifieringarna är desamma inom hela EU.

Traficom deltar i beredningen av certifieringssystem för cybersäkerhet

Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå ENISA inleder beredningen av ett certifieringssystem som omfattar de enskilda tillämpningsområden som kommissionen begär. Traficom är med och påverkar certifieringssystemens innehåll genom att delta i arbetsgrupper och Europeiska gruppen för cybersäkerhetscertifiering (ECCG).

Det första slutförda certifieringssystemet är  EUCC-systemet (Extern länk) som gäller ICT-produkter. Verkställighetsförordningen (Extern länk) som gäller systemet offentliggjordes i början av 2024. 

Övriga certifieringssystem som för närvarande fortfarande bereds är EUCS som omfattar molntjänster samt EU5G som gäller 5G.

Läs mer

Nationella myndigheten för cybersäkerhetscertifiering

Traficom är nationell tillsynsmyndighet i Finland för EU:s cybersäkerhetsakt och certifieringssystem.

Läs mer om vad den nationella myndigheten för cybersäkerhetscertifiering gör (Extern länk)

Webbinarium för bedömningsorgan – temat är EU:s cybersäkerhetscertifieringar

Välkommen till ett webbinarium riktat till bedömningsorgan måndagen den 7 oktober 2024. Dessutom kan bedömningsorgan som är intresserade av ämnet komma överens om ett möte på tu man hand med Traficom.

Läs mer och anmäl dig (Extern länk)

Aktuella bedrägerier

I den här sammanfattningen berättar vi om aktuella bedrägerier som har rapporterats till Cybersäkerhetscentret under den senaste veckan.

GÖR SÅ HÄR OM DU HAR BLIVIT LURAD

Läs mer om olika metoder för att identifiera och skydda sig mot nätbedrägerier