Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Meny

Informationssäkerhet Nu!

Statsrådet har tillsatt en utredningsgrupp för att reda ut dataintrånget som Helsingfors stad utsatts för. Vi går igenom vad vi kan lära oss av fallet.

TLP:CLEAR

Olycksutredningscentralen undersöker fallet

Statsrådet beslutade att tillsätta en utredningsgrupp för att utreda den exceptionella händelsen i anslutning till dataintrånget och -läckan i Helsingfors. Det är första gången som en omfattande avvikelse i cybersäkerheten leder till en utredning av en exceptionell händelse.

"Bland annat utreds bakgrunden till det skedda, hur informationssäkerheten hade säkerställts, hur ledningen, övervakningen och inspektionen hade genomförts samt hur kommunikationen och eftervården för dataintrångets offer realiserades. Säkerhetsutredningen görs inte för att klarlägga det juridiska ansvaret, och därför omfattar utredningen inte frågor om skuld, ansvar och skadestånd", konstateras i det meddelande (Extern länk) som justitieministeriet publicerat. 

Utredningen av det exceptionella fallet pågår i ungefär ett år och mynnar ut i en utredningsrapport om fallet.

I cybervädret i juni tittade solen också fram

I juni såg det lugnare ut på många cyberfronter än under tidigare månader. Å andra sidan förekom fortfarande till exempel nätfiskeutskick och försök att komma åt Microsoft 365-användarkonton. Det är viktigt att komma ihåg organisationernas informationssäkerhet även på sommaren.

Den gångna månaden var lugnare än tidigare månader i fråga om dataintrång och -läckor samt skadliga program och sårbarheter. Även antalet rapporterade överbelastningsattacker var måttligt i juni. Å andra sidan förekom fortfarande till exempel bedrägerier och nätfiske i form av olika slags bluffmeddelanden. I juni förekom till exempel bluffmeddelanden som gällde skatteåterbäring och som skickats i skattemyndighetens namn. Cyberbrottslingar använder ofta aktuella teman i sina bedrägeriförsök.

Cybervädret i juni omfattar också uppdaterad kvartalsstatistik och uppdaterade branschpuffar. Föremål för långtidsgranskningen denna månad är bestämmelsernas framtid i cyberbranschen.

Du kan hitta samma information i den bifogade pdf-filen

Välkommen till det internationella evenemanget Brokerage i Helsingfors 10–11.9.2024

Transport- och kommunikationsverket Traficom och Finlands nationella samordningscentrum (NCC-FI), som lyder under Traficom, ordnar tillsammans med sina partner North European Cybersecurity Cluster (NECC), Business Finland och Jyväskylä universitet ett internationellt partnerskapsevenemang som handlar om finansieringsansökningar i cyberbranschen. Evenemanget ordnas på Team Finland-huset i Helsingfors 10–11.9.2024. Eftersom evenemanget är internationellt är huvudspråket engelska. Evenemanget är avgiftsfritt.

Det två dagar långa evenemanget fokuserar på aktuella ansökningar i cyberbranschen inom Programmet för ett digitalt Europa och programmet Horisont Europa. Evenemanget består av anföranden av experter i branschen och paneldiskussioner. På evenemanget kan deltagarna också presentera sina egna projektidéer, höra andras presentationer, hitta samarbetspartner och nätverka i större utsträckning.

Vad: Det internationella evenemanget Brokerage

Var: Team Finland-huset, Helsingfors

När: 10–11.9.2024

Tapahtuman logokuvitus, jossa sinisellä taustalla keltainen värähtelevä kehä

Aktuella bedrägerier

I den här sammanfattningen berättar vi om aktuella bedrägerier som har rapporterats till Cybersäkerhetscentret under den senaste veckan.

Sårbarheter

 

Bekanta dig med veckoöversikten

Detta är Cybersäkerhetscentrets veckoöversikt (rapporteringsperiod 5.7–11.7.2024). Vår veckoöversikt innehåller information om aktuella cyberfenomen. Veckoöversikten är avsedd för alla från cybersäkerhetsexperter till vanliga medborgare.