Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Förstasidan: Cybersäkerhetscentret
Meny

Informationssäkerhet Nu!

Traficoms namn användes för SMS-bedrägeri där man fiskade efter bankkoder med obetalda böter som förevändning. I en polisoperation fanns över 19 miljoner terminaler i ett slutet botnät. Botnätet drevs av ett skadligt program som hade installerats i miljontals terminaler runt om i världen. Med dessa anvisningar ser du till att du inte är en del av botnätet.

TLP:CLEAR

I denna veckas översikt behandlas följande

  • Så här tar du bort botnätets skadliga program från din arbetsstation
  • Tusentals SMS-bluffmeddelanden har skickats i Traficoms namn
  • Anmäl dig till ett avgiftsfritt informations- och utbildningswebbinarium: Cybersäkerhetsansökningar inom programmet ett digitalt Europa i juli 2024

Så här tar du bort botnätets skadliga program från din arbetsstation

Traficom gav anvisningar till finländska användare om att ta bort det skadliga programmet (911-socks5-proxy), som driver botnätet 911 S5, från sina arbetsstationer. Det skadliga programmet har dolts i flera avgiftsfria VPN-program. 

Om du har installerat ett av dessa avgiftsfria VPN-program på din dator lönar det sig att ta bort det skadliga programmet.

Den amerikanska polisen arresterade i maj en person som upprätthöll ett botnät som omfattade 19 miljoner enheter. Enheterna hade kapats till en del av botnätet genom att infektera dem med ett skadligt program. Tillgång till det olagliga botnätet såldes till brottslingar som använde andra människors enheter och adresser för bedrägerier och andra brott. Botnätet övertogs nu av myndigheterna i samband med polisoperationen.

Det skadliga programmet är fortfarande installerat i miljontals arbetsstationer runt om i världen. Traficom publicerade anvisningar för att identifiera och ta bort programvara från som innehåller det skadliga programmet från egen dator. 

Länk till artikeln: 911 S5-botnätet omfattar tusentals finländska IP-adresser (Extern länk)

Tusentals bluffmeddelanden med bötestema i Traficoms namn

Under förra veckoslutet och början av veckan rapporterades tiotals anmälningar till Cybersäkerhetscentret om textmeddelanden som skickats i Traficoms namn. I meddelandena påstod man att böter på flera hundra euro var obetalda. De är bedrägerimeddelanden och kan raderas.

Klicka inte på länken i meddelandet. Länken traficom.info i bedrägerimeddelandena är inte Transport- och kommunikationsverket Traficoms rätta webbplats. På bluffwebbplatsen fanns en webbsida som liknade sidan för identifikation med nätbankskoder, som användes för nätfiske av nätbankskoder. Om man försökte logga in på bluffwebbplatsen med bankkoder, så hamnade koderna hos brottslingar. Kontakta din bank om du råkat mata in bankkoder på bedrägeriwebbplatsen.

Cybersäkerhetscentret har arbetat för att ta bort nätfiskewebbplatsen från nätet, men brottslingar kan registrera motsvarande nästan identiska webbadresser även i fortsättningen.
Traficom publicerade ett meddelande om temat måndagen den 3 juni.  (Extern länk) (Extern länk)

Anmäl dig till ett avgiftsfritt informations- och utbildningswebbinarium: Cybersäkerhetsansökningar inom programmet ett digitalt Europa i juli 2024

Delta i den avgiftsfria tvådelade presentations- och ansökningsutbildningen för cybersäkerhetsansökningar i programmet för ett digitalt Europa 18.6.2024 kl. 13–15 och 28.6.2024 kl. 9–11! Utbildningen ordnas som webbinarium i plattformen TEAMS.

I informations- och ansökningsskrivutbildningen  (Extern länk)presenteras de ansökningsomgångar för programmet för cybersäkerhet i programmet för ett digitalt Europa som öppnas i juli 2024, och under ledning av erfarna experter går man igenom konkreta råd och tips för utarbetandet av högklassiga ansökningar som skickas till programmet för ett digitalt Europa. Utbildningen ordnas i samarbete av Nationella samordningscentrumet för forskning, utveckling och innovation inom cybersäkerhet (NCC-FI) och Spinverse.

Syftet med utbildningen är att stödja finländska aktörer i utarbetandet av högklassiga ansökningar inom EU-projektfinansiering. Evenemanget stöder deltagarnas förutsättningar att ta hem finansieringen i genomförandet av centrala projekt som stöder den finländska cybersäkerhetssektorns konkurrenskraft, försörjningsberedskap, resiliens och tillgänglighet.

Evenemanget är avgiftsfritt och öppet för alla.

Webbinariet är indelat i två delar. I första delen (18.6.2024 kl. 13–15) presenteras följande delområden:

  • DEP-programmet, ansökningsinformation och strategisk beredning av ansökningen
  1. Introduktion till EU-finansiering, programmet Digital Europe och tolkning av ansökningar, cybersäkerhetsansökningar som öppnas i juli, kompletterande nationell finansiering
  2. Strategisk beredning av ansökan: sökning och val av lämplig ansökning, skapande av koncept och konsortium

I webbinariets andra del (28.6.2024 kl. 9–11) behandlas följande teman:

  • Att skriva och lämna in den egentliga DEP-ansökan via portalen
  1. Ansökningens delar, ansökningsmall och bedömningskriterier, skrivande av ansökan och budgetering
  2. Registrering av ett företag eller en organisation i portalen Funding & Tenders, inlämnande av ansökan i portalen

Ytterligare information om finansieringsprogrammet: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/activities/digital-programme (Extern länk) (Extern länk)

Deltagarna i evenemanget har möjlighet att ställa frågor i chatten om finansieringsansökningarnas innehåll och ansökningarna. Evenemanget ordnas på finska. Ingen inspelning görs. 

Anmäl dig till utbildningen via länken senast 17.6.2024 kl. 12.00: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/661c8ab9-ee24-4f64-9c94-08551f5699a1?displayId=Fin3119196 (Extern länk) (Extern länk)

Länken till webbinariet skickas per e-post dagen före webbinariet.

Hjärtligt välkommen!
Ytterligare information om evenemanget per e-post: NCC-FI(at)traficom.fi

Aktuella bedrägerier

I den här sammanfattningen berättar vi om aktuella bedrägerier som har rapporterats till Cybersäkerhetscentret under den senaste veckan.

GÖR SÅ HÄR OM DU HAR BLIVIT LURAD:

Läs mer om olika metoder för att identifiera och skydda sig mot nätbedrägerier

BEKANTA DIG MED VECKOÖVERSIKTEN

Detta är Cybersäkerhetscentrets veckoöversikt (rapporteringsperiod 17.5–23.5.2024). Vår veckoöversikt innehåller information om aktuella cyberfenomen. Veckoöversikten är avsedd för alla från cybersäkerhetsexperter till vanliga medborgare.