Tietoturva Nyt!
SeniorSurf rohkaisee ikääntyneitä ihmisiä tarttumaan tietokoneisiin ja nettiin. Yhdistys toimii valtakunnallisesti ja on mukana senioreiden digiopastustoiminnassa. Euroopan kyberturvallisuuskuukauden hengessä Vieraskynään ovat tarttuneet Liisa Tiainen ja Tiina Etelämäki Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnasta. Pidetään kaikki mukana kyberkyydissä, sillä jokainen meistä ansaitsee myös hyvän digivanhuuden.
Onko sinullekin älypuhelimen päivittäminen kuin puhuisi vierasta kieltä?
Miksi ihmeessä tavallisen ihmisen pitäisi osata päivittää älypuhelimensa? Tai kannettavan tietokoneensa? Siksi, että niin ne pysyvät paremmin turvassa mahdollisilta hyökkäyksiltä. Ja siksi, että niin ne toimivat paremmin.
Kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi, tämäkin taito on opeteltavissa. Voit kysyä neuvoja ystäviltä ja muilta läheisiltä tai vaikkapa vapaaehtoiselta digiopastajalta. Et olisi ensimmäinen päivitysapua kysyvä. Digiopastajat ovat kertoneet, että opastettavilla on hyvin usein laitteiden päivitykset tekemättä.
Laitteiden päivittäminen tarkoittaa yleisesti sekä laitteen käyttöjärjestelmän että siinä olevien muiden mahdollisten ohjelmien (sovellusten) päivittämistä. Päivitetty laite tarkoittaa yleensä aina turvallisempaa ja parempaa käytettävyyttä. Vanhat ohjelmistot eivät välttämättä toimi sujuvasti. Päivittäminen siis helpottaa sinua.
Vinkkejä laitteiden päivittämiseen
Tietokoneen päivittäminen
Melkein kaikissa tietokoneissa päivityksen voi asettaa tapahtumaan automaattisesti haluamaansa kellonaikaan. Jos olet esimerkiksi asettanut tietokoneesi päivittämään itsensä klo 8-17 välillä, tärkein tehtäväsi on pitää konetta auki tuohon kellonaikaan. Jos kone on vanha, päivitysten etsimisessä voi mennä pitkäänkin.
Avaa koneesi esimerkiksi kerran kuussa heti aamusta ja anna sen vain olla päällä monta tuntia, vaikka iltaan saakka. Tänä aikana laite etsii itse päivitykset. Jos päivityksiä on tullut, laite pyytää sinua sammuttamaan itsensä, jotta päivitykset saadaan viimeisteltyä. Näin päivittäminen tapahtuu yksinkertaisimmillaan.
Tiedätkö, onko koneessasi automaattiset päivitykset päällä? Löydät sen esimerkiksi tietokoneen kohdasta Asetukset ja Päivittäminen ja suojaus. Jos et löydä itse, pyydä tarvittaessa apua.
Älypuhelimen päivittäminen
Älypuhelimissa pitää huomioida erikseen sekä käyttöjärjestelmän että erillisten sovellusten päivittäminen. Päivityksistä saattaa tulla esimerkiksi yläreunaan kysymys, että päivitetäänkö ja käynnistetäänkö laite uudestaan. Vastaa: Kyllä.
Älylaitteissa pitää erikseen päivittää sovellukset, kuten esimerkiksi sähköposti, uutisvahti tai pankkisovellus. Nämäkin kannattaa pitää päivitettyinä, jotta ne ovat turvallisia ja toimivat sujuvammin. Joihinkin sovelluksiin tulee päivityksiä usein, mikä on ihan normaalia.
Älypuhelimissa (ja tableteissa) sovelluspäivitykset tehdään sovelluskaupan kautta - muun muassa Play-kauppa tai App Store, josta valitaan Oma profiili, sieltä Ylläpidä sovelluksia ja Päivitä kaikki.
Puhelimetkin voi asettaa päivittämään itse itsensä. Tosin, jos esimerkiksi matkailee ulkomailla paljon, on hyvä tarkistaa millaisen nettiyhteyden kautta päivitykset haetaan. Muutoin puhelinlaskun loppusumma voi yllättää.
Kuulostaako edelleen liian hankalalta?
Päivitykset eivät toki aina toteudu niin kuin aiemmin on kerrottu. Joka tapauksessa, suurin osa ihmisistä oppii päivittämään laitteensa itse, jos vain opettelee. Pyydä opastusta päivitysten tarkistamiseen ja tekemiseen. Suomessa on ihania digiopastajia, jotka mielellään opastavat sinua!
Yleinen ohje päivityksiin on se, että vastaa päivityskysymykseen kyllä.
MUTTA jos jokin nettisivusto pyytää asentamaan laitteellesi jotakin yllättävää ja ihan uutta, oikea vastaus on ei.
Kirjoittajat ovat Liisa Tiainen ja Tiina Etelämäki Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnasta.
Lisätietoja SeniorSurfista
- Valtakunnallinen SeniorSurf-toiminta tukee seniorien digiopastustoimintaa. Ihminen ansaitsee hyvän vanhuuden - digisti ja ilman!
- Linkki SeniorSurfin nettisivuile (Ulkoinen linkki)
- Senioreille suunnatutu digiopastuspaikat löydät SeniorSurfin opastuspaikkakartasta. Linkki karttaan. (Ulkoinen linkki)