Tietoturva Nyt!
Läheisellä voi olla tärkeä rooli romanssihuijauksen pysäyttämisessä. Taloudellisten menetysten lisäksi huijaus aiheuttaa uhreille ja heidän läheisilleen häpeää ja ahdistusta, kirjoittaa Jimi Tikkanen Nettideittiturva-hankkeesta.
Usein romanssihuijatun läheiset kertovat katuvansa, etteivät ole huomanneet ystävänsä, työkaverinsa tai harrastustoverinsa joutuneen huijauksen kohteeksi. On inhimillistä tuntea syyllisyyttä siitä, ettei ole voinut auttaa toista ajoissa, silti itseään on turha soimata. Juuri siksi on hyvä tietää miten toimia, jos epäilee läheistään huijattavan.
Romanssihuijarit käyttävät tehokkaita henkisen manipuloinnin keinoja vakuuttaakseen uhrinsa siitä, että he ovat etäparisuhteessa ja saadakseen tämän lähettämään rahaa. Manipulointi aiheuttaa ihmisessä monenlaisia muutoksia. Nettideittiturvan havaintojen mukaan juuri näiden muutosten huomaamatta jääminen vaivaa monesti läheisiä huijauksen lopulta paljastuttua.
Romanssihuijauksen alussa onni kukoistaa
Romanssihuijauksen alkuvaiheessa tekijä yrittää saada kohteensa ihastumaan luomaansa valeprofiiliin imartelulla ja ihastumisen teeskentelemisellä. Mikäli ihminen on yksinäinen tai hänellä on elämässään vaikea ja haastava vaihe, voi hän (eli kuka tahansa meistä) olla tällaiselle altis.
Ihastunut on suorastaan säteilevä, iloinen ja poikkeuksellisen energinen. Hän saattaa olla yhtäkkiä innoissaan uusista asioista, ja hänellä voi olla uudenlaisia kiinnostuksen kohteita. Ihastumisesta hullaantuneena hän saattaa hankkia uusia vaatteita ja ehostautua entistä enemmän.
Koska romanssihuijarit pyrkivät saamaan kohteensa koukuttumaan jatkuvaan viestittelyyn, ihminen saattaa myös olla poissaoleva ja jatkuvasti puhelimen tai tietokoneen äärellä. Mikäli epäilee tällaisessa tilanteessa huijausta, on tärkeää lähestyä toista sensitiivisesti ja kysyä, onko hän kenties tavannut verkossa uuden ihastuksen. Huijarit haluavat usein eristää uhrinsa muista ihmisistä kieltämällä tätä kertomasta suhteesta. Siksi paras suojakeino on olla kiinnostunut läheisen tilanteesta.
Romanssi särkyy
Huijauksen edetessä tekijä valtaa suuren tilan uhrinsa elämästä. Tässä vaiheessa rahanpyynnöt usein alkavat. Rahaa saadakseen huijari esittää hätää ja kiirettä synnyttäviä tarinoita painostaakseen uhria lähettämään rahaa.
Tarinat ovat usein mutkikkaita villeine käänteineen, ja niiden tarkoituksena on hämmentää ja aiheuttaa paniikkia. Sotkeutuessaan valheiden verkkoon läheisessä voi alkaa näkyä negatiivisia muutoksia. Hän saattaa vaikuttaa etäiseltä ja olla, stressaantunut, väsynyt ja ärtynyt.
Huijarin painostamana tehdyt rahanlähetykset voivat johtaa siihen, että uhri pyytää läheisiltään rahaa, usein itsekin valehdellen. Tämä voi hiertää läheissuhteita, ja siksi lempeä suhtautuminen ja tilanteen kuulosteleminen on tärkeää. Jotta huijattu saadaan havaitsemaan tilanteen todellisuus, on tärkeää ottaa asia puheeksi huolellisesti.
Autetaan omien voimavarojen mukaan
Läheiselle voi ehdottaa ihastuksen profiilin aitouden varmistamista yhdessä, esimerkiksi Nettideittiturvan verkkosivujen ohjeiden avulla. Tärkeää on saada rahan lähettäminen loppumaan. Läheistä voi kehottaa lähettämään rahaa vasta sitten, kun hän on oikeasti tavannut viestittelykaverinsa. Tosin kasvokkain tapaaminenkaan ei välttämättä ole tae suhteen aitoudesta.
Romanssihuijauksen ilmiön laajempi hahmottaminen voi olla hyvä keino saada läheinen tunnistamaan oma tilanteensa. Verkko on täynnä tarinoita romanssihuijatuista. Usein tarinat noudattavat samaa kaavaa; huijattu voi tunnistaa niistä omaa tilannettaan vastaavia piirteitä.
Jos läheisen tilanne paljastuu romanssihuijaukseksi, mutta häneen ei saa keskusteluyhteyttä, kannattaa hakea ammattilaisen apua. Mikäli läheinen lopulta uskoo tulleensa huijatuksi ja tulee uskoutumaan asiasta, ei kannata sanoa ”mitäs minä sanoin”, vaan tarjota apua ja tukea.
Kun romanssihuijauksen uhri on päässyt ammattiavun piiriin, häntä voi auttaa taloudenhoitoon ja rikosoikeudelliseen prosessiin liittyvissä asioissa – kuitenkin oman jaksamisen ehdoilla. Auttajan ei tarvitse jaksaa tehdä kaikkea. Riittää, kun on ihminen ihmiselle.
Kirjoittaja
Jimi Tikkanen, viestinnän suunnittelija
Nettideittiturva-hanke, Sosped-säätiö
Tiesitkö?
Sosped-säätiön ja Maria Akatemian yhteinen Nettideittiturva-hanke tarjoaa maksutonta matalan kynnyksen tukea romanssihuijauksen kokeneille ja heidän läheisilleen valtakunnallisesti. Nettideittiturva kouluttaa ammattilaisia romanssihuijauksen tunnistamisen, puheeksioton ja tukimallien kysymyksissä sekä tuottaa yleistajuista tietoa ilmiön tunnistamiseksi ja ymmärtämiseksi.
Facebook ja Instagram: @nettideittiturva
Tule mukaan Mediataitoviikolle
Teksti on jukaistu osana Mediataitoviikkoa.
Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikon järjestää Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).