Tietoturva Nyt!
Tänään perjantaina 11.2 vietetään Euroopan laajuisesti 112-päivää. Tämän vuoden teemana on "Turvallisuuden tunne tehdään yhdessä". Tietoturva onkin verrattavissa kodin turvallisuuteen. Nappaa talteen vinkit oman turvallisuuden parantamiseksi.
Käytämme digitalisia palveluita ja laitteita arjessamme, ja tietoturvataidot ovat nykypäivän kansalaistaito. Kyberturvallisuuden taitoihin pätee sama keino kuin muihinkin turvallisuustaitoihin: ennakointi ja ennaltaehkäisy voivat estää mahdollisia onnettomuuksia. Moni arjen tietoturvataito myös on helppo omaksua ja toteuttaa.
Tietokoneelle ja siinä käytettäville ohjelmille kannattaa asettaa salasana. Se toimii lukon tapaan, ja pitää koneesi ja ohjelmistosi suljettuna, samaan tapaan kuin lukko pitää kotiovesi kiinni. Jos jättää ovet auki tai jakaa ohikulkijoille avaimen, avoin sisäänpääsy houkuttelee myös asiattomia kävijöitä. Jos tietokoneen tai sähköisen palvelun salasana on vapaasti saatavilla, sillekin löytyy käyttäjä. Ethän siis jätä kotisi tai internetin avaimia kenen tahansa saataville.
Tietoturva on meidän jokaisen asia!
Tietoturva-asiantuntijamme koostivat 112-päivän innoittamana meille jokaiselle tarpeelliset vinkit, joiden avulla voimme parantaa omaa tietoturvamme ja varautua sekä lisätä omaa turvallisuuden tunnetta verkossa. Jokaisen tulisi hallita ainakin nämä viisi perustaitoa:
- Käytä kaksi- tai monivaiheista tunnistautumista. Ota se käyttöön kaikissa palveluissa, joihin se on saatavilla. Tällaisia ovat esimerkiksi sähköposti ja sosiaalisen median sovellukset. Lisätunnistautuminen suojaa silloin jos salasana ja käyttäjätunnus ovat joutuneet vääriin käsiin. Näiden lisäksi tarvitaan kolmas yksilöivä tieto, joka voi olla esimerkiksi matkapuhelimeesi tuleva kertakäyttöinen koodi.
- Pidä laitteet ajantasalla ja päivitettyinä. Mobiililaitteisiin tai tietokoneisiin tulee päivityksiä aika ajoin, eikä turhaan, sillä päivityksissä korjataan muun muassa ohjelmistoista löytyneitä virheitä. On tärkeä päivittää laitteet aina, kun uusi päivitys on saatavilla. Päivitykset voidaan laittaa myös automaattiseksi ominaisuudeksi, jolloin laite kysyy, päivitetäänkö esimerkiksi uusi käyttöjärjestelmä laitteelle.
- Ota varmuuskopiot. Meillä jokaisella on tärkeitä tiedostoja, esimerkiksi kuvia ja tärkeitä asiakirjoja omilla laitteillaan. Mikäli mobiililaite tai tietokone menee rikki tai saastuu vaikkapa haittaohjelmatartunnan seurauksena, on tärkeät, että tiedot ja kuvat ovat tallella ja palautettavissa.
- Varmistu lähettäjästä. Sähköposti- tai tekstiviestihuijauksissa on usein väärennetty kirjatumislinkki, joka johtaa huijaussivulle, eikä palveluun, johon viestissä uskotellaan päätyvän. Viestien linkkiä ei kannata klikata, vaan palveluun tulee kirjautua pankin sivulta tai mobiililaitteessa pankkisovellusta. Jos pankki todella on viestin lähettäjä, löytyy viesti verkkopankista. Jos ystävän lähettämä viesti epäilyttää, voi aina soittaa ja varmistaa, että onko hän todella lähettänyt viestin sinulle. Murretun sähköpostin kautta pyritään jakamaan viestejä ja tällaiset sudenkuopat voi helposti välttää olemalla kriittinen.
- Jos jokin kuulostaa liian hyvälle ollakseen totta, se tuskin on totta. Verkossa liikkuessa on hyvä olla terveen epäluuloinen: jos uusinta matkapuhelinta tarjotaan eurolla, se tuskin on totta vaan keino huijata. Omien tietojen syöttämisessä ja esimerkiksi pankkitietoja jakaessa on syytä olla tarkkana, ettei niitä anna huijarille.
Näiden vinkkien lisäksi olemme koonneet useita erilaisia vinkkejä sekä ohjeita sivuillemme, jotta jokainen voi toimia turvallisemmin. Pääset tutustumaan näihin ohjeisiin tästä (Ulkoinen linkki).
Älä jää yksin!
Kyberrikosten tekijät ovat taitavia ja valitettavan moni astuu huijarin virittämään ansaan. Sitä ei kannata hävetä. Älä jää yksin, vaan kerro tapahtuneesta rohkeasti. Yhdessä asiat ratkeavat nopeammin ja kertomalla voit auttaa myös muita.
- Voit tehdä ilmoituksen Kyberturvallisuuskeskukselle lomakkeemme kautta. Uusi lomake ohjaa sinua ilmoituksen tekovaiheessa sekä antaa jo täyttäessä vinkkejä, mitä voit tehdä rajataksesi haittoja. Voit tehdä ilmoituksen tästä .
- Jos esimerkiksi pankkitunnuksesi tai maksukorttitietosi ovat joutuneet ulkopuolisen käsiin, ole välittömästi yhteydessä pankkiisi.
- Mikäli olet ollut rikoksen uhrina, teethän myös poliisille tästä rikosilmoituksen (Ulkoinen linkki).
- Uhriksi joutuminen ei ole häpeän asia ja siitä kannattaa jutella. Jos omasta lähipiiristä ei löydy sopivaa keskustelukumppania, niin esimerkiksi Rikosuhripäivystys auttaa ja tarjoaa myös neuvoja. Tutustu Rikosuhripäivykseen (Ulkoinen linkki).
Vakavista tietoturvahäiriöistä tiedotetaan 112 Suomi -mobiilisovelluksen kautta
Kyberturvallisuuskeskus toimii tietoturvaviranomaisena, joka auttaa niin organisaatioita kuin yksityishenkilöitä tietoturvapoikkeamien hoidossa. Sen lisäksi haluamme myös ennaltaehkäistä ja jakaa tietoa erilaisista tapauksista, jotta vahingolta vältyttäisiin. Teemme myös tiivistä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa, kuten poliisin, sillä useasti taustalta löytyy myös rikollisuutta. Kyberturvallisuus rakennetaankin yhdessä viranomaisten, kolmannen sektorin ja yksilöiden kesken.
Viranomaisten yhteisessä 112 Suomi -sovelluksessa tiedotetaan kansalaisia koskevista eri viranomaisten toimialueille kuuluvista poikkeuksellisista tilanteista. Koska tietoturvahäiriöt ovat yleisiä ja ne vaativat käyttäjältä tarkkaavaisuutta ja toimia, Kyberturvallisuuskeskus aloitti 112 Suomi -ilmoitusten julkaisemisen muiden viestintäkanaviemme tukena. Tietoturvaa koskevat Suomi 112- ilmoitukset ovat luonteeltaan yleisiä. Niitä eivät ole suunnattu yksittäisille henkilöille. Emme tiedota jokaisesta tapauksesta, josta saamme ilmoituksen vaan tiedotamme sovelluksen kautta sellaisista ilmiöistä tai asioista, jotka koskettavat laajasti suomalaisia, sillä viranomaistiedotteen jakamista palvelussa ei tehdä kevyin perustein.
Lataa tai päivitä 112 Suomi- sovelluksesi!
Tänään perjantaina 11.2.2022 sovelluskauppoihin tulee uusi päivitysversio 112 Suomi -sovelluksesta. Uudessa versiossa on parannettu ilmoitusasetuksia ja sovelluksen saavutettavuutta. Lataa sovellus täältä (Ulkoinen linkki):