Tietoturva Nyt!
Kyberturvallisuus, tietoturva, palomuuri, virusturvaohjelma, salattu yhteys. Joko tuli hiki? Ei hätää, yksinkertaisuudessaan näissä on kyse sinun turvallisuudestasi ja maalaisjärjestä.
Huijauksia on ollut niin kauan kuin on ollut ihmisiäkin. Sekä huijareiden että huijattavien on pitänyt aina opetella uutta maailman muuttuessa. Huijauksia on tehty ajan kuvan mukaan toreilla, lehdissä, kirjeitse, puhelimitse ja nyt internetin välityksellä.
Ympäristö ja tekotavat muuttuvat, ja aina ihmisiä on huijauksiin langennut. Huijarit ovat hyvin kekseliäitä, ei siis tarvitse hävetä, jos menee lankaan. Kerro, jos olet tullut huijatuksi, niin autat muita välttämään huijaukset ja viranomaisia huijauksen selvittämisessä.
Mutta kuinka itsensä voisi pitää mahdollisimman turvassa internetin aikakaudella ja käyttää laitteita haluamiinsa ja tarvitsemiinsa asioihin?
Tietoturva käytännön kautta
Tietoturva on verrattavissa kodin turvallisuuteen. Tietokoneelle ja käytettäville ohjelmille kannattaa asettaa salasana, niin kuin kotioveen kannattaa laittaa lukko. Jos jättää ovet auki tai jakaa ohikulkijoille kopioita avaimesta, voi olla varma, että jossain vaiheessa joku asiaton tulee sisään. Jos tietokoneen tai sähköisen palvelun salasanan antaa asiattomille, kyllä sille käyttäjä löytyy. Jos joku vieras tulee ovellesi ja pyytää avainta, älä anna. Toimi samoin myös internetissä.
Oman kodin avain käy vain omaan oveen, ja omalla salasanalla varmistat, että vain sinä pääset omiin palveluihisi. Turvallisuutta lisää se, että luot jokaiselle käyttämällesi palvelulle eri salasanat. Pidäthän salasanasi varmassa tallessa samaan tapaan kuin muutkin avaimesi.
Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää
Internetissä kannattaa olla tarkkana, koska yksi huijauksen muoto on, että joistakin verkkosivuista ja verkkopalveluista on luotu aidon näköisiä kopioita. Sivu voi näyttää esimerkiksi verkkopankin sivulta, mutta ei sitä todellisuudessa ole.
Kirjoita siis aina itse selaimen osoiteriville haluamasi sivun osoite, niin voit luottaa sivun olevan oikea. Älä koskaan mene esimerkiksi pankin sivuille linkin kautta, vaan kirjoita aina osoite itse.
Jos käytät pankki- tai viranomaispalveluita esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla, suosi laitteelle ladattavia sovelluksia. Saatat tuntea ne myös nimellä appsi, appi tai applikaatio. Kun käytät palvelua sovelluksen kautta, pysyt poissa huijaussivuilta.
Tyypillisesti huijarit yrittävät ohjata meitä valesivuille viesteillä, joita he lähettävät sähköpostiin. Vältyt monenmoiselta huijaukselta helposti, kunhan et avaa tuntemattomasta lähteestä sinulle saapunutta sähköpostiviestiä etkä klikkaa viestissä olevaa linkkiä.
Sähköpostin lähettäjä ei aina ole se, jonka nimi on näkyvillä. Todellisen lähettäjän näet esimerkiksi viemällä hiiren lähettäjän nimen päälle. Poista tuntemattomalta lähettäjältä tulevat viestit saman tien.
Käytä laitteita rohkeasti niin opit lisää
Tietokoneen, älylaitteiden ja internetin käyttöä ei kannata lopettaa huijausyritysten vuoksi. Samalla perusteella pitäisi lopettaa kaikki mahdollinen tekeminen. Muista vain aina hetki pohtia, mitä olet missäkin tekemässä ja käytä maalaisjärkeä. Jos saat sähköpostiviestin tai tekstiviestin tuntemattomalta, mieti hetki, kannattaako viestin lähettäjään luottaa.
Mitä enemmän käytät tietotekniikkaa, sitä enemmän opit. Samalla saat lisää varmuutta ja pystyt paremmin tunnistamaan huijausyritykset. Tietotekniikan hyödyt – sähköiset palvelut, yhteydenpito läheisiin, tiedonhaku, kaikenlainen ajanviete – voittavat monin kerroin tietoturvan möröt!
Kirjoittajat:
Liisa Tiainen ja Tiina Etelämäki Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnasta
Tutustu SeniorSurfiin
Valtakunnallinen SeniorSurf-toiminta tukee senioreiden digiopastustoimintaa ja tuottaa opastusmateriaalia. Opastuspaikkakartaltamme (Ulkoinen linkki) löydät senioreille suunnatut digiopastuspaikat. Vaikutamme vahvasti: Ihminen ansaitsee hyvän vanhuuden - digisti ja ilman!
Tietoturva kuuluu kaikille!
Ikääntyneet ovat erityisessä vaarassa joutua erilaisten huijausten ja petosten kohteeksi. Nostamme tällä viikolla ikääntyneiden tietoturvataitoja esille somekanavissamme, ja kampanjavideomme voit bongata myös Ylen tv-kanavilla.
Kun jaat tietoa huijauksista, suojaat samalla läheisiäsi. Ketä sinä voisit auttaa tänään?