Tietoturva Nyt!
Tietoturvan vuosi 2023 kokoaa tietoa, arvioita ja analyysejä menneen vuoden merkittävimmistä kyberilmiöstä, trendeistä ja tietoturvasääntelystä yksiin kansiin.
Tunnusomaista kyberturvallisuuden vuodelle 2023 olivat kiristyshaittaohjelmat, huijausviestit ja palvelunestohyökkäykset. Rikolliset näyttivät olevan askeleen edellä ja käyttävän tehokkaasti mahdollisuuksia tunkeutua organisaatioiden tietojärjestelmiin, huijata kansalaisilta rahaa ja henkilötietoja sekä mielenilmaisuna ruuhkauttaa tunnettuja verkkosivuja. Kyberturvallisuuden uhkataso on pysynyt kohonneena vuoden 2022 syyskuusta lähtien. Kyberturvallisuuskeskuksen arvion mukaan uhkataso säilyy kohonneena myös vuonna 2024.
"Viime vuonna kyberhyökkäykset muuttuivat aiempaa vakavimmiksi ja kohdistetummiksi", sanoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja Anssi Kärkkäinen. "Vaikka tilanne on vakava, se on myös vakaa. Olemme pitkäjänteisesti kehittäneet varautumistamme. Kyberturvallinen Suomi on toimivan yhteistyön tulos."
Yhteiskunnan digitalisoituessa olemme entistä riippuvaisempia toimintavarmoista ja tietoturvallisista palveluista arjessamme. Häiriötilanteet koskettavat harvoin vain yksittäistä toimijaa. Moderneihin uhkiin varautuminen ja vastaaminen edellyttävät sitä, että yhteistyö yhteiskunnan eri sektorien välillä on tiivistä ja tieto kulkee häiriöttömästi ja nopeasti.
Yhteistyötä tehdään myös kansalaisille suunnatussa kampanjassa, jonka tavoite on vahvistaa kansalaisten kybertaitoja ja valppautta havaita kyberuhkat arjessa. Kampanjassa ovat mukana myös Digi- ja väestötietovirasto DVV ja Keskusrikospoliisi. Viime vuoden puolella suunniteltu moniviranomaiskampanja näkyy kanavissamme keväällä ja loppuvuodesta 2024.