Tietoturva Nyt!
Moni meistä tekee etätöitä ainakin silloin tällöin. Nyt tarjoamme vinkkejä turvalliseen ja sujuvaan kotietäilyyn.
1. Noudata annettuja etätyön ohjeita
Työnantaja tai oppilaitos on voinut antaa ohjeita etätyöskentelyyn kotona. Suosittelemme noudattamaan annettuja ohjeita.
2. Pidä tietokoneesi päivitettynä
Työpaikan ATK-tuki yleensä huolehtii työtietokoneen käyttöjärjestelmän ja joidenkin sovellusten automaattisesta päivittämisestä. Tietokone yleensä muistuttaa saatavilla olevista päivityksistä työpöytäilmoituksella. Älä lykkää tarjottujen päivitysten asentamista. Älä asenna työkoneellesi sovelluksia, jotka eivät liity työhösi.
3. Käytä luotettuja ja suojattuja verkkoja
Periaatteena on, ettei kannata käyttää mitään verkkoja, joiden tietoturvaan et voi luottaa. Vieraan verkon sijaan kannattaa käyttää esimerkiksi oman puhelimen verkkoyhteyttä.
Jos käytät etätöissä langatonta lähiverkkoa eli WLANia tai WiFiä, katsothan että se on suojattu salasanalla.
4. Käytä työskentelyyn työnantajan tarjoamia työvälineitä
Omien laitteiden käyttöä on syytä välttää työnteossa, jos työnantaja ei ole niitä hyväksynyt. Joissakin työpaikoissa on olemassa niin sanottu BYOD- eli "bring your own device" -käytäntö (omat laitteet työvälineenä). Yksityisten laitteiden tietoturvaa ei useinkaan pidetä yllä yhtä johdonmukaisesti kuin yritysten laitteiden tietoturvaa.
Käytä aina työnantajan tarjoamien laitteiden ja tietojärjestelmien sisäänrakennettuja suojauksia.
Muistathan, että yksityiset verkkopalvelutilisi, kuten sähköposti tai pilvipalvelut, eivät ole työtäsi koskevien tietojen ja tiedostojen jakamiseen tarkoitettuja.
5. Oma työ ei kuulu vieraille
Työkoneellasi luultavasti on tai sillä pääsee käsiksi luottamuksellisiin tietoihin, jotka eivät saa paljastua edes perheenjäsenille. Perheenjäsen saattaa ajattelematta ja tahattomasti kertoa näkemänsä salaisen tiedon eteenpäin.
Työkoneelle voi tarttua haittaohjelmia esimerkiksi vierailta USB-muistitikuilta. Myös monilta viihdeverkkosivuilta jaellaan haittaohjelmia. Työkoneelle tarttunut haittaohjelma voi levitä muualle työnantajan järjestelmiin.
Puhu työasioista vain paikoissa, joissa sivulliset eivät pääse kuulemaan keskustelua tai puhelua. Pidä myös huoli, että sivulliset eivät pääse näkemään tietokoneesi tai älypuhelimesi ruutua silloin, kun sillä näkyy luottamuksellisia tietoja. Näyttösuojakalvon käyttö vaikeuttaa kurkistelua.
6. Hyvät salalauseet eri palveluihin
Suosittelemme käyttämään eri salasanoja eri järjestelmissä. Työpaikan järjestelmiin ja käyttäjätileihin ei kannata käyttää samoja tunnuksia, joita käytät esimerkiksi verkkokauppaan tai vapaa-ajan sähköpostiisi kirjautuessasi.
Käytä vaikeasti arvattavia ja kyllin pitkiä salasanoja tai lauseita. Salasanaa valitessa on kuitenkin tärkeää, että sen voi muistaa. Tätä varten kannattaakin opetella omia muistisääntöjä tai tehdä salalauseita, jotka sisältävät itselle tärkeitä asioita. Salasanojen hallintaan on myös tehty erityisiä sovelluksia, joiden avulla ihan jokaisen palvelun salasanaa ei tarvitse muistaa.
7. Pysy valppaana!
Tiedotamme ajankohtaisista kyberturvallisuuteen liittyvistä ilmiöistä, joihin kuuluvat myös nettihuijaukset. Tällä hetkellä liikkeellä on muun muassa teknisen tuen nimissä soitettuja huijauspuheluita. Ole siis tarkkana, mitä klikkaat ja mihin tietojasi annat.
8. Muista tauot ja lepo
Aivot tarvisevat myös taukoja ja lepoa. Levänneenä työmuistikin toimii paremmin ja virheitä tulee tehtyä harvemmin. Tauolla voit esimerkiksi lukea vinkkimme ääneen ja muut voivat osallistua vinkkien kertaamiseen bingoa pelaamalla. Napatkaa keskeiset sanat ja termit ja laittakaa rasti ruutuun. Kuka saa ensimmäisenä bingon?