Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Tietoturva Nyt!

Kesäkuussa nautittiin valosta vain tietomurto- ja tietovuotorintamilla. Muutoin kyberkelejä vietettiin perinteisesti pilvien alla. Varoitukseltakaan ei vältytty, kun haittaohjelmaa levittävät tekstiviestit rynnivät suomalaisten puhelimiin. Päivitimme kyberturvallisuusilmiöistä kertovia tilastojamme ja kyberuhkien TOP5-kärkeä - mukana nyt kolme uutta kuvausta. Ota mukava asento ja tartu kybersääpakettiimme!

Tämän kuvan tiedot saat saavutettavassa muodossa sivulta löytyvästä pdf-tiedostosta

Tilastot päivittyivät

Tilastojen avulla voimme kuvata, miltä kyberturvallisuuden tilannekuva näyttää. Kesäkuun kybersäähän olemme tuottaneet uutta tilastotietoa huijauksista ja kalastelusta, palvelunestohyökkäyksistä sekä Autoreporter-palvelun haittaohjelmahavainnoista. Päivitämme tilastot kolmen kuukauden välein.

Uutena tulokkaana on haavoittuvuuskoordinaation tilasto, joka päivittyy puolivuosittain. Se kertoo, minkälaisia ilmoituksia olemme saaneet puolivuotiskauden aikana. Haavoittuvuuskoordinaation tehtävänä on avustaa haavoittuvuuden tai vakavan ohjelmistovirheen löytäjää parempaan yhteistyöhön ohjelmistovalmistajien ja järjestelmäintegraattoreiden kanssa. Vastaanotamme ilmoituksia esimerkiksi erilaisiin ohjelmiiin ja verkkosivuihin liittyvistä haavoittuvuuksista. Tavoitteenamme on, että tieto haavoittuvuudesta ja sen asianmukaisesta korjauksesta päätyy sitä tarvitseville, myös tuotteen loppukäyttäjille.

Uusia tulokkaita Top 5 -uhkiin

Top 5 -kyberuhkat -osiossa on nimensä mukaan mainittu viisi uhkaa, joita pidämme vakavina niin tässä hetkessä kuin myös tulevaisuudessa. Uhat päivittyvät kolmen kuukauden välein. Kesäkuun kybersäässä olemme nostaneet esiin kolme uutta uhkaa. Päivitimme samalla myös ikonit, jotka kertovat, onko uhkaa päivitetty vai onko se kokonaan uusi.

Kyberturvallisuus on laaja kokonaisuus. Joudummekin tekemään valintoja, jotta saamme tärkeimmät ilmiöt mukaan kärkiviisikkoon. On siis hyvä muistaa, että vaikka uhka ei olisikaan nimettynä, uhka ei välttämättä ole kadonnut.

Tämän kuvan tiedot saat saavutettavassa muodossa sivulta löytyvästä pdf-tiedostosta

Flubot - tekstiviestitse levitettävä haittaohjelma

Huijaustekstiviestejä lähettävä FluBot-kampanja aktivoitui Suomessa kesäkuussa, ja on edelleen riesanamme. Annoimme ilmiöstä varoituksen 4.6.

Meille tulleiden ilmoitusten perusteella - tällä hetkellä - suomenkielisiä huijaustekstiviestejä lähetetään tuhansille suomalaisille viikossa. Aikaisemmin tekstiviestissä ilmoitettiin "Pakettisi on matkalla", mutta nyt huijausviestissä kerrotaan, että "Sinulla on 1 uusi vastaajaviesti".

Varovaisuus on nyt valttia. Suomen- tai englanninkielinen huijaustekstiviesti hyödyntää paketti- ja vastaaja-teemaa ja sisältää linkin sivustolle. Sivun latauslinkki ohjaa asentamaan .apk-sovelluksen, joka sisältää haittaohjelman Android-laitteille (esim. FluBot). Asennuspaketti ei toimi iPhonella.

Haittaohjelma voi varastaa tietoja puhelimesta ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa levittäviä huijaustekstiviestejä, myös tekstiviestejä ulkomaille. Itse linkin avaaminen ei vielä asenna haittaohjelmaa, vaan se pyytää käyttäjän suostumusta asentuakseen.

Jos olet jo asentanut haittaohjelman, tarvitaan välittömiä toimia. Tarkemmat ohjeet saat  verkkosivuiltamme .