Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Etusivu: Kyberturvallisuuskeskus
Valikko

Tietoturva Nyt!

Poimi kurpitsa, leikittele sokkelossa, hoksaa häiriö satelliittinavigointisignaalissa. Tällaiset ideat voittivat Galileo Innovation Challengessa.

Galileo Innovation Challengen osallistujia

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin isännöimä Galileo Innovation Challenge -hackathon keräsi marras-joulukuun vaihteessa noin 50 kilpailijaa 19 tiimissä innovoimaan käyttötapoja EU:n Galileo-satelliittipaikannukselle.

Sijaintitietoa voi hyödyntää esimerkiksi maatalousrobotiikassa

Haastetehtävät asettaneet piirisarjavalmistaja u-blox, teknologiatalo DA-Group sekä Galileo-järjestelmää hallinnoiva Euroopan satelliittipaikannusvirasto European GNSS Agency (GSA) opastivat kilpailijatiimejä. Haasteissa tarkasteltiin Galileon tarjoaman tarkemman sijaintitiedon hyödyntämistä älypuhelimen sovelluksissa, paneuduttiin havaitsemaan poikkeamia ja häiriöitä paikannussignaalissa sekä etsittiin senttimetriluokan paikannustarkkuutta käyttäviä ratkaisuja robotiikan sovelluksiin.

Tapahtuman järjestäjät olivat ilahtuneita joukkueiden monipuolisista ja luovista lähestymistavoista.

u-bloxin asettaman haasteen voittajat tutkivat huipputarkan sijaintitiedon soveltamista maatalousrobotiikassa. He kehittivät sovellusta, joka automatisoi ilmakuvien ja sijaintitiedon avulla kurpitsasadon keruun pellolta. Kilpailijat demonstroivat sovellusta pienennetyn mittakaavan autonomisella robotilla, joka poimi mandariineja pöydältä.

GSA:n haasteen voittajat toteuttivat toiminnallisen pelin, jolla voi luoda ja ratkaista virtuaalisia labyrinttejä ulkona. Sovelluksessa hyödynnetään Galileo-järjestelmän erinomaista paikannustarkkuutta, jonka avulla seurataan pelaajan kulkua labyrintin virtuaalisten sokkeloiden sisällä. Voittanut uMaze-sovellus on vapaasti saatavissa sovelluskaupasta Android- ja iPhone-laitteille.

DA-Groupin haasteessa ensimmäiselle sijalle nousi valvomattomaan koneoppimiseen perustuva algoritmi, jolla havainnoidaan satelliittinavigoinnin signaalin poikkeamia ja häiriöitä. Toimintakriittisissä sovelluksissa, kuten autonomisessa liikenteessä, sijaintitiedon luotettavuus on elintärkeää. Voittanut algoritmi tunnisti onnistuneesti muun muassa maan ilmakehän ja auringon aktiivisuuden aiheuttamia vääristymiä satelliittisignaalissa.

Galileo tutuksi ja pontta liiketoimintaan

Digitalisaation myötä satelliittinavigoinnista on tullut merkittävä osa arkeamme. Esimerkiksi sähköverkkojen ja liikenteen palvelujen toiminta edellyttää satelliittipaikannusta ja tarkkaa aikatietoa.

Suomalainen osaaminen on ollut mukana lukuisissa viime vuosikymmenten avaruus- ja satelliittihankkeissa. Viime vuosina Suomessa on rakennettu ensimmäistä kertaa omia satelliitteja ja valtiostamme onkin kehittymässä uusi toimija satelliittimarkkinoille. Lisäksi suomalainen insinööriosaaminen pelimaailmassa ja perinteisessä teollisuudessa saa Galileon myötä uusia työkaluja entistäkin tehokkaampien sovellusten rakentamiseen. Galileon tuottama lisäarvo käyttäjille syntyy sovelluksissa maan päällä. Vahva ohjelmisto-osaaminen on suomalaiselle yritysmaailmalle selkeä etu, kun lähdetään tuomaan uuden teknologian mahdollistamia ratkaisuja tuote- ja palvelumalleihin.

"Kattava sovelluspohja varmistaa, että suomalainen teollisuus ja sovelluskehittäjät ovat eturintamassa tuomassa Galileoon tukeutuvia palveluita markkinoille", sanoo johtaja Jarkko Saarimäki Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Galileo saattaa olla sinunkin taskussasi

Euroopan unionin rakentama satelliittinavigointijärjestelmä Galileo tuottaa erittäin tarkkaa sijainti- ja aikatietoa. Galileo-järjestelmää operoi Euroopan satelliittipaikannusvirasto (GSA) EU:n jäsenmaiden ohjauksessa. Toisin kuin esimerkiksi amerikkalainen GPS tai venäläinen GLONASS, Galileo on siviiliviranomaisten hallinnoima satelliittipaikannusjärjestelmä – ainoana maailmassa.  

Euroopassa eletään tärkeää vaihetta satelliittinavigoinnin kehittämisessä. Galileo-järjestelmän tarjoamat palvelut siirtyvät vuonna 2016 avatusta ensimmäisestä vaiheesta täyden suorituskyvyn vaiheeseen vuoden 2020 aikana, jolloin järjestelmä julistetaan virallisesti käyttövalmiiksi. Moni kuluttaja kuitenkin käyttää Galileoa tietämättään, sillä suuri osa nykyisistä, kuluttajille suunnatuista matkapuhelimista ja älylaitteista  hyödyntää jo Galileon satelliittien signaaleita.

Lisäksi Galileon tarjoama hätäviestien välityspalvelu (Search and Rescue, SAR) osana Cospas-Sarsat-järjestelyä on jo esimerkiksi vuorikiipeilijöiden, vapaalaskijoiden ja merenkävijöiden turvana.

Galileo-järjestelmän kehitystyö jatkuu, ja lähivuosina se tarjoaa perinteisten sijainti- ja aikatietojen lisäksi korkean tarkkuuden paikannuksen (noin 20 cm) sekä signaalien todentamis- eli autentikointipalvelun toimintakriittisten sovellusten tarpeisiin.

Satelliittinavigoinnin markkinat ovat kasvussa ja Euroopan komissio on arvioinut niiden arvoksi vuonna 2017 yli 70 miljardia euroa, jonka odotetaan kasvavan autonomisten liikenneratkaisuiden, 5G:n ja IoT-järjestelmien kehityksen vuoksi 195 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä.

Lisätiedot:

Erityisasiantuntija Tero Vihavainen, p. 029 539 0121

Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)traficom.fi

Katso Galileo Innovation Challenge -video Youtubessa (Ulkoinen linkki)

Lue lisää Galileo Innovation Challengesta (Ulkoinen linkki)

Lue lisää Galileosta